Во тек е колапс на пазарот на криптовалути

130

Остриот пад на цената на криптовалутите продолжува. Во моментот на пишување, цената на еден биткоин е 33.392 долари (13:37 часот). Така, од почетокот на годината цената на биткоинот изгуби четвртина (25,20%) од својата вредност. Тешко е да се поверува дека пред само два месеци, биткоинот се тргуваше за 68.000 долари, од кога цената се преполови.

Бидејќи е главната криптовалута и еден вид поддршка за пазарот, според која се споредува вредноста на сите други криптовалути, цената на сите останати падна, а целиот пазар е во длабок дефицит.

Етереум е на 2.200 долари, губи повеќе од една третина од својата вредност од почетокот на годината и повеќе од половина од вредноста од ноември минатата година, кога во еден момент вредеше 4.811 долари.

Кардано падна под еден долар, исто така, загуби третина од својата вредност до почетокот на годината, а во споредба со септември минатата година неговата вредност е три пати помала. Тогаш се приближуваше до цената од три долари.

Солана е меѓу најголемите губитници годинава од почетокот на годината, со цена од 82 долари, што значи дека цената е повеќе од преполовена од почетокот на годината, кога изнесуваше повеќе од 170 долари. Во ноември минатата година со СОЛ се тргуваше по цена повисока од 240 долари.

Цел пазар е во минус, само прашање е колку длабок. Во тек е голема распродажба, аналитичарите предвидуваат дека цената на биткоинот сигурно ќе падне под 30.000 долари, а не можат да предвидат натамошен пад. Многу е веројатно дека сите валути ќе го изгубат двегодишниот раст на цените.

Ситуацијата се менува од минута во минута и неизвесно е да се предвиди каде ќе заврши цената на крајот на денот, но од почетокот на годината крипто-пазарите се во длабок минус.