Во Вајоминг ќе „никне“ експерименталната нуклеарна централа на Бил Гејтс

15

Градот во американската рударска држава Вајоминг ќе стане дом на експерименталната нуклеарна централа на Бил Гејтс.

Новата нуклеарна централа „Натриум“ ќе биде изградена во Кемероро, соопштија властите, додавајќи дека електраната ќе ја замени електраната на јаглен, која ќе биде затворена во 2025 година.

„Нашата иновативна технологија ќе помогне да продолжи производството на електрична енергија, а во исто време нашата ќе го промени нашиот енергетски систем и ќе создаде нови, добро платени работни места во Вајоминг“, рече Крис Левеск, извршен директор на TeraPower, компанијата зад проектот финансиран од Гејтс. Изградбата на електраната треба да започне во 2024 година.

На изградбата на централата ќе работат дури 2.000 луѓе, а кога фабриката ќе почне со работа, во неа ќе работат 250 луѓе. Ова е важна вест за земја во која индустријата за јаглен се затвора. Кемереро има население од 2.600 жители и е оддалечен 210 километри од Солт Лејк Сити.

Доколку и се верува како конвенционална нуклеарна централа, електраната од 345 мегавати ќе произведе доволно „зелена“ електрична енергија за да опслужи 250.000 домови.

Гејтс, ко-основач на Мајкрософт и претседател на TerraPower, ги откри плановите за проектот во Вајоминг во јуни, заедно со официјални лица од државата која произведува 40 отсто од јагленот во САД.

„Сметаме дека „Натриум“ ќе ги промени правилата на игра во енергетската индустрија“, рече Гејтс на презентацијата на проектот во Шајен.

Поддржувачите на проектот тврдат дека електраната, која ќе има реактор на натриум што брзо се лади и складиште за растворена сол, ќе биде подобра, побезбедна и поевтина од традиционалната нуклеарна централа.

„Натриумот ќе биде подобрување на безбедноста. Што е уште поважно, нема да зависиме од надворешни извори на енергија, пумпи и опрема во случај на криза“, рече Левеск, алудирајќи на нуклеарната катастрофа во Фукушима во 2011 година кога цунами ги уништи нуклеарните централи.

Натриумот, кој е добар спроводник на топлина, ќе овозможи брзо ладење на фабриката во случај на несреќа, а отсуството на генератори и пумпи ќе ги намали трошоците за одржување, додаде Левеск.

Други, од друга страна, се скептични за предностите на натриумот во однос на водата за ладење на реакторот.

„Употребата на течен натриум е проблематична. Тоа е многу нестабилен материјал кој може да се запали ако се изложи на воздух или вода“, рече Едвин Лиман, директор за безбедност на нуклеарната централа во Унијата на загрижени научници, непрофитна група активисти.

Бројни земји, вклучително и Соединетите Американски Држави, со децении експериментираа со реактори кои можат да се ладат со натриум, но само Русија има еден таков реактор.

„Искрено, не ја разбирам мотивацијата на овој проект. Има луѓе кои се залагаат за него и победија со тоа што го убедија Бил Гејтс дека тоа е добра технологија“, рече Лиман.