Во вториот квартал, Nvidia ги надмина очекувањата и најави продолжување на експанзијата

26

Најголемиот американски производител на чипови NVIDIA објави квартални резултати кои беа далеку над очекувањата и дополнително забрзување на бизнисот во тековниот квартал врз основа на проширување на употребата на вештачка интелигенција.
Оперативните приходи во фискалниот втор квартал скокнаа за 101,6 отсто на 13,51 милијарди долари, надминувајќи ги консензуалните проценки од 11,08 милијарди долари.

Прилагодената заработка по акција (EPS) беше 2,70 долари, надминувајќи ја консензуалната проценка од 2,09 долари. Бруто маржата се зголеми за 25,3 процентни поени на 71,2 отсто, пред сè благодарение на значителниот раст во најпрофитабилниот дел од бизнисот со центри за податоци, пишува Momentum.

Проширувањето на работењето на компанијата е целосно последица на бумот во примената на генеративната вештачка интелигенција. Неговите чипови A100 и H100 во моментов се единствените решенија за функционирање на апликации како што се чет ботови од типот ChatGPT и други услуги кои одговараат на едноставни прашања со разговори или слики.

Сегментот на центрите за податоци забележа раст на приходите од 171 отсто на 10,32 милијарди долари и беше далеку над консензусот од 8,03 милијарди долари.

Сегментот за игри, кој порано беше столбот на бизнисот на компанијата, забележа приход од 2,49 милијарди долари со стапка на раст од 22 проценти. Овој сегмент исто така беше над очекувањата на пазарот од 2,38 милијарди долари.

Професионалната визуелизација претрпе пад на приходите од 24 проценти на 379 милиони долари, додека автомобилскиот сегмент забележа пораст на приходите од 15 проценти на 253 милиони долари.

NVIDIA очекува троцифрен раст на приходите втор квартал по ред

Зборувајќи за можното влијание на извозните ограничувања на американската администрација, раководството на компанијата не очекува непосредни негативни ефекти од ваквите мерки врз финансиските резултати доколку бидат прифатени.

Кога станува збор за очекувањата за тековниот квартал, раководството ги ублажи стравувањата дека компанијата нема да има доволно капацитет да одговори на растечката побарувачка. Во тековниот квартал, приходот се очекува да биде 16 милијарди долари (консензус 12,61 милијарди долари), што претставува потенцијална годишна стапка на раст од 170 проценти.

Прилагодената бруто маржа се очекува да биде во опсег од 72-73 проценти, што е над очекувањата на аналитичарите од 70,4 проценти.

Компанијата ги откупи сопствените акции за 3,28 милијарди долари во кварталот, додека раководството одобри дополнителна програма од 25 милијарди долари за тие цели.

NVIDIA забележа раст на нејзините акции за повеќе од шест проценти во продолженото тргување до скоро 500 долари, откако претходно се зголемија за 222 проценти во 2023 година.