Војната на Кина со крипто-копачите ја преврте глобалната индустрија на биткоин наопаку

221

Претходно оваа недела, кинеската влада соопшти дека влегува во нова фаза во обидот да ги елиминира операциите за ископување криптовалути во земјата.

Екстракцијата на криптовалути е „исклучително штетна“ и го загрозува стремежот на Кина за јаглеродна неутралност. Ова на прес-конференција го изјави Менг Веи, која е портпарол на кинеската национална комисија за развој и реформи.

Острата изјава на Пекинг за копање по криптовалути веројатно придонесе за пад на цената на биткоинот за 2,9% во последните 24 часа, а етерот е намален за 4,6%, пишува Yahoo Finance.

Експертите го припишуваат „оладувањето“ на крипто-пазарите на новите даночни барања на американската влада за дигиталните валути и коментарите од финансискиот директор на Твитер, Нед Сегал, дека платформата во моментов не планира да инвестира во криптовалути.

Коментарите на Менг сугерираат дека кинеската забрана за ископување криптовалути во јуни не успеа да ги избрка сите „рудари“ од земјата и дека Кина се обидува да ги затвори сите други врати во својата забрана.

Според достапните податоци, крипто-рударството повеќе не постои во Кина, а забраната целосно ја преврте глобалната индустрија за копање на биткоин.

Податоците од Центарот за алтернативни финансии на Универзитетот во Кембриџ покажуваат дека Кина контролирала до две третини од целокупното ископување биткоини во светот во април. Оттогаш, многу кинески копачи на биткоин се преселиле во места како Казахстан, САД и Канада или едноставно ја продаваат својата опрема по пониски цени и ја напуштиле индустријата.

Сепак, податоците не се целосно точни. За да се следат Биткоин рударите, властите се потпираат на следење на IP адресата, но тоа не е многу сигурно бидејќи криптовалутите можат да користат виртуелни приватни мрежи (VPN) или прокси.

Според кинеските државни медиуми, приближно 10% од бизнисите поврзани со крипто кои работеле во Кина пред забраната сè уште работат во земјата.

Изјавата на Пекинг веројатно е знак дека властите се порешителни од кога и да е да ги „искоренат“ криптовалутите, особено по недостигот на енергија во земјата, кој често се припишува на крипто-копачите.

Според Менг, Пекинг ќе испита дали организации како училишта, болници, центри во заедницата и други јавни институции се вклучени во крипто-копање.
Доколку се утврдат прекршителите на забраната за криптовалути во Кина, Пекинг ќе ги казни со повисоки цени на струјата.