Војната во Украина годинава ќе ја чини германската економија 175 милијарди евра

17

Оваа година германската економија ќе претрпи загуба од 175 милијарди евра поради војната во Украина, според проценката на Германскиот економски институт (IW).

Економските последици од пандемијата во голема мера се намалија по три години, но тоа не е ни оддалеку точно за влијанието на војната врз германската економија.

IW пресметал дека годинава загубите на економијата поради војната и сите поврзани економски проблеми ќе изнесуваат 175 милијарди евра или ќе бидат претворени во 2.000 евра по жител, пренесува Бета.

Во реални услови, тоа одговара на приближно 4,5 отсто од БДП на Германија. За таа пресметка беше направена споредба на моменталната состојба со функционирањето на економијата во свет без војна, а со тоа и без високи цени на енергијата и тесни грла во глобалните синџири на снабдување.

Германската развојна банка KfW исто така стравува дека германската економија е на пресврт и дека германската благосостојба е особено загрозена од недостатокот на квалификувана работна сила и умерениот раст на продуктивноста.

Пресметката на IW покажува дека Германците веќе мораа да поднесат значителни намалувања на нивната благосостојба во последните три години. Веќе во првата година од пандемијата, во 2020 година, економските загуби поради заклучувањето достигнаа 175 милијарди евра.

Следната година, во 2021 година, е забележана нова загуба во бруто домашниот производ од 125 милијарди евра. Во 2022 година, според прелиминарните проценки, оваа загуба би требало да биде нешто помала од 120 милијарди евра.

Вкупните загуби на германската економија од 2020 година до крајот на 2023 година со тоа достигнуваат 595 милијарди евра. Според проценката на IW, причината се три јасно препознатливи проблеми кои се резултат на кризата.

Првата е стабилноста на снабдувањето со енергија, поради што бизнисмените стравуваат од недостиг или прекини, особено кога станува збор за клучната инфраструктура.

Покрај тоа, високата цена на струјата и гасот, како и полупроизводите и суровините ја загрозуваат конкурентноста. Експертите од IW истакнуваат дека сите овие поскапувања не можат да се пренесат на клиентите, а тоа е последица на тоа што многу компании ги напуштаат планираните инвестиции.