Војната за чипови ескалира: Кина наметнува ограничувања на американската компанија поради „националната безбедност“

26

Кинеската влада во неделата објави нови ограничувања за големиот американски производител на чипови, наведувајќи ги грижите за националната безбедност додека глобалната конкуренција околу напредните полупроводници ескалира.

Највисокиот кинески регулатор за сајбер-безбедност, познат како Кинеската управа за кибер-простор (CAC), објави преглед на производите на Micron Technology набргу откако САД и Јапонија објавија нови ограничувања за пристапот на кинеските фирми до технологијата на чипови. Micron е водечки американски производител на полупроводници кои се користат во компјутерската меморија и хардверот за складирање податоци.

– Revitia откри дека производите на Micron имаат сериозни ризици за безбедноста на мрежата на синџирот на снабдување, што влијае на националната безбедност на Кина – се вели во соопштението на CAC, во кое не се прецизирани наводните безбедносни ризици.

Операторите со критична инфраструктура во Кина треба да престанат да купуваат производи од Микрон, соопшти агенцијата.

– Кина цврсто го промовира отворањето кон надворешниот свет и, се додека е во согласност со кинеските закони и прописи, ги поздравува претпријатијата и различните производи и услуги на платформа од различни земји да влезат на кинескиот пазар – објаснуваат тие.

Кинескиот закон ја дефинира „критичната инфраструктура“ нашироко, така што може да се примени на компании во широк опсег на економски сектори, почнувајќи од комуникациите и финансиските услуги до транспортните системи.

Микрон во изјава за FOX Business соопшти: „Добивме известување од CAC по прегледот на производите на Micron што се продаваат во Кина. Го оценуваме заклучокот и ги оценуваме нашите следни чекори. Со нетрпение очекуваме да продолжиме со разговорите со кинеските власти“.

САД, Европа и Јапонија презедоа чекори во текот на изминатата година за да го ограничат извозот на софистицирани чипови кои се користат во производствените процеси за автомобили, паметни телефони и компјутери во Кина поради загриженоста дека кинеската влада би можела да ги искористи за да ја унапреди својата воена модернизација или понатамошна внатрешна репресија.

Фото: facebook