„Волкот од Волстрит“ призна дека погрешил во врска со Bitcoin

31

Џордан Белфорт, поранешен финансиски брокер познат како „Волкот од Волстрит“, призна дека неговото првично предвидување за ресетирање на Bitcoin било погрешно.

Говорејќи за време на интервјуто за Yahoo Finance на 27 август, Белфорт истакна дека неговата позиција од 2017 година се должи на ставот дека средството е измама, додека сугерира дека Bitcoin (BTC) има својства на измамнички проект.

„Во времето кога навистина ги мразев крипто, стојам на сето она што го кажав за крипто во 2017 година, освен една работа – згрешив дека Bitcoin ќе отиде на нула. Не гледав доволно напорно затоа што само реков дека тоа е измама затоа што едноставно така изгледаше“, изјави Белфорт.

Тој, исто така, изјави дека по подемот на криптовалутите, сметал дека регулаторната репресија ќе го турне средството на нула бидејќи најверојатно претставува закана.
Во исто време, тој објасни како крипто-зимата од 2018 година го променила неговото размислување.

„Кога се урна и падна на 3.000 долари, сè уште беше како пазар од повеќе милијарди долари. Си реков: „Чекај малку, кога работите ќе се срушат, [тоа се случува како при Terra (LUNA)]. Тоа беше првото нешто што ме натера да почнам внимателно да гледам. […] Мојата првична поента беше суверениот ризик дека САД само ќе кажат дека е доста, како што направи Кина, и тоа е она што ме натера навистина да сум „мечкино“ настроен кон Bitcoin“, додаде тој.

Интересно, поранешниот брокер откри како сфатил дека BTC ги има квалитетите на дигиталното злато, што доведе до промена на мислењето. Во оваа насока, Белфорт, кој се залага за регулација на крипто, додаде дека како што Bitcoin созрева, најверојатно ќе почне да се тргува како складиште на вредност и помалку како раст на акции.

На друго место, Белфорт шпекулираше дека траекторијата на раст на крипто-секторот ќе го отслика балонот dotcom, каде што одредени дигитални валути ќе се срушат пред повторно да се зголемат.

Тој верува дека криптовалутите кои веројатно ќе се истакнат се оние со силно владеење и функционалност, истовремено нагласувајќи дека на долг рок, BTC и ETH веројатно ќе успеат.

Неговиот став за растот на криптовалутите ги повторува зборовите на економистот и основач на издавачката куќа HS Dent, Хари Дент. Тој мисли дека крипто е „следната голема работа“, но пазарот прво ќе доживее крах пред да порасне, слично на порастот на акциите на Amazon (NASDAQ: AMZN).