Volkswagen и BMW со раст на профитот во првиот квартал, Airbus потфрли

10

Германските производители на автомобили Volkswagen и BMW постигнаа охрабрувачки резултати во првиот квартал, додека бизнисот на европската авиокомпанија Airbus беше силно притиснат од тешкотиите во синџирот на снабдување.

Групацијата Volkswagen соопшти пораст на профитот од 22 отсто, најмногу благодарение на растот на продажбата во Западна Европа и Северна Америка. Приходите од продажба изнесуваат 76 милијарди евра, наспроти 62 милијарди евра во истиот квартал минатата година. Оперативната добивка е зголемена за 35 отсто, на околу 7,1 милијарди евра, а кварталната оперативна добивка по оданочување е 4,7 милијарди евра, наспроти 6,7 милијарди евра на почетокот на 2022 година.

BMW соопшти објави повисока профитна маржа во својот автомобилски бизнис, која се искачи на 12,1 отсто во првиот квартал од 8,9 отсто во истиот период минатата година, но ја задржа својата перспектива непроменета бидејќи се соочува со постојано високи трошоци и растечка конкуренција.

Продажбата во Европа падна за 1,9 отсто, а во Кина за 6,6 отсто, што компанијата го објаснува со инфлацијата и последиците од пандемијата, но трендот на пораст е видлив во март и април, соопшти BMW, кој очекува благ раст во Европа, силен продажбата во САД и стабилизацијата на кинеската економија.

Паѓа профитот на Airbus

Mercedes-Benz, кој минатата недела објави квартална заработка која ги надмина проценките, рече дека очекува да ја достигне највисоката прогноза за автомобилска маржа од 12-14 отсто, но не ја зголеми.

Недостигот на компоненти и другите проблеми со синџирот на снабдување поттикнаа пад на профитот во првиот квартал на европскиот производител на авиони Airbus. Но, главниот извршен директор Гијом Фори во средата рече дека ќе го задржи целното ниво на испораки оваа година од 720 комерцијални авиони.

Airbus соопшти дека нејзиниот нето приход паднал на 466 милиони евра во првиот квартал, во споредба со 1,22 милијарди евра во истиот период минатата година. Консолидираните приходи благо се намалија на 11,76 милијарди евра, во споредба со 12 милијарди евра во првиот квартал од 2022 година.

Во кварталот беа испорачани вкупно 127 комерцијални авиони, наспроти 142 во првиот квартал од минатата година.

Фото: facebook