Volkswagen и Bosch ги откажаа плановите за заедничкa компанија за батерии

43

Фолксваген и Бош ги откажаа своите планови за основање заедничко вложување за опремување на фабрики за батериски ќелии, соопшти Бош.

„Не основаме заедничкa комапнија“, рече извршниот директор на Bosch, Стефан Хартунг, додавајќи дека партнерството со германскиот производител на автомобили за дигитализирање на фабриките за батерии ќе продолжи, објави Ројтерс.

Бидејќи брзината е клучна во дигитализацијата, би било „подобро да се работи заедно на ниво на проектот“, рече шефицата на дигиталниот сектор на Bosch, Тања Рикерт.

Заедничкото вложување, објавено на почетокот на 2022 година, е дизајнирано да снабдува системи за производство на батерии, како и да им помогне на производителите на батериски ќелии да ги зголемат и одржуваат нивните производствени локации.

„Volkswagen и PowerCo се држат до нивниот план да се вклучат во опремување на погони за батерии во иднина“. „Ние сме во разговори со потенцијални партнери“, рече портпаролот на Фолксваген.