Volkswagen отвори центар за истражување и развој на батерии

20

Германскиот производител на автомобили Volkswagen отвори центар за истражување и развој за планирано производство на сопствени батерии за електрични возила.

Volkswagen инвестира 70 милиони евра во погонот на локацијата на идната фабрика во Салцитер, и се очекува да отвори дополнителни 250 работни места.

Членот на одборот одговорен за технологија и компоненти, Томас Шмал ја отвори лабораторијата во понеделникот.

VW се надева дека новиот погон ќе помогне да се намали зависноста од батерии произведени во Азија. Проектот е дел од постојано проширувачкиот асортиман на електрични и хибридни возила на VW што компанијата сака да ги забрза.

До крајот на 2022 година, приближно една четвртина од повеќе од 1.000 вработени во фабриката за батерии Салцитер ќе работат во лабораторија.

Шмал рече дека новата лабораторија ќе биде суштината на глобалните напори на компанијата во истражувањето на батериите и е еден вид „план“ за поврзување на развојот и производството.

Други германски производители на автомобили, исто така, формираат сопствени фабрики за батерии, како дел од напорите да се забрза развојот во овој клучен технолошки сектор.

Opel неодамна доби владини стимулации за производство на нови батерии во Кајзерслаутерн, а Daimler неодамна ја објави својата намера да изгради осум „гигафабрики“ за производство на батерии за електрични автомобили ширум светот.