Волстрит благо порасна, инфлацијата во САД попушта

14

На Волстрит, индексот S&P 500 порасна во средата, како и Nasdaq, бидејќи инвеститорите беа охрабрени од податоците кои покажуваат дека американската инфлација постепено се намалува. Dow Jones ослабе за 0,09 отсто, на 33 531 поен, додека S&P 500 зајакна за 0,45 отсто, на 4 137 поени, а индексот Nasdaq за 1,04 отсто, на 12 306 поени.

Инвеститорите беа фокусирани на вчерашните податоци за инфлацијата, кои беа во согласност со очекувањата. На месечна основа, потрошувачките цени во април пораснале за 0,4 отсто, додека растот на годишна основа забави од 5 на 4,9 отсто.

Инфлацијата постепено попушта откако го достигна својот врв на 9 отсто во средината на минатата година, но сепак е значително повисока од целното ниво од 2 отсто на американската централна банка. Иако не се спектакуларни, новите податоци за инфлацијата го зајакнаа верувањето на инвеститорите дека ФЕД ќе ги задржи каматните стапки на сегашното ниво неколку месеци додека ситуацијата не стане појасна.

„Пазарот реагираше позитивно затоа што инвеститорите сметаат дека податоците за инфлацијата се малку позитивни. По последното зголемување на каматните стапки, очекуваме ФЕД да не ја заостри монетарната политика во наредните месеци, туку да чека понатамошни случувања“, вели Мајкл Харис, претседател на фондот Quest Partners.

За растот на S&P 500 и Nasdaq индексите главно придонесе растот на цените на акциите на технолошките гиганти. Цената на Алфабет скокна за повеќе од 4 отсто, додека акциите на Епл и Мајкрософт пораснаа за повеќе од 1 отсто.

На европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,29 отсто, на 7 741 поен, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,37 отсто, на 15 896 поени, а париски CAC 0,49 отсто, на 7 361 поен.

Фото: Facebook