Волстрит достигна рекордни нивоа, европските инвеститори повнимателни

27

Берзанските индекси на Волстрит минатата недела повторно пораснаа, четврти пат по ред, достигнувајќи рекордни нивоа, додека на европските берзи цените на акциите благо се лизнаа од рекордното ниво. На Волстрит, Dow Jones зајакна 1,2 отсто, на 40.003 поени, додека S&P 500 порасна за 1,5 отсто, на 5.303 поени, а индексот Nasdaq порасна за 2,1 отсто, на 16.685 поени, пренесува Reuters.

Индексите пораснаа четврта недела по ред и достигнаа рекордни нивоа. Ова најмногу се должи на надежта на инвеститорите дека инфлацијата во САД ќе ослабне во иднина, што би отворило простор за американската централна банка да ги намали каматните стапки. Имено, минатата недела беше објавено дека потрошувачките цени во април пораснале нешто помалку од очекуваното.

Благодарение на ова, заживеаја шпекулациите дека американската централна банка двапати ќе ги намали каматните стапки во втората половина од годината, во септември и декември, за по 0,25 процентни поени. Но, инфлацијата сè уште се движи далеку над целното ниво на ФЕД од 2 отсто, а новите податоци покажаа дека цените на производителите се зголемија повеќе од очекуваното во април. А тоа би можело да поттикне раст на потрошувачките цени во наредните месеци.

Очекувањата од ФЕД се преголеми
Освен тоа, челниците на ФЕД повторуваат дека не се убедени дека инфлацијата е потисната и дека не брзаат да ги намалат каматните стапки. Затоа, се поставува прашањето колку се навистина реални пазарните проценки за намалувањето на каматните стапки. Дотолку повеќе што на почетокот на годината се шпекулираше дека ФЕД ќе ги намали каматните стапки најмалку пет пати оваа година, за вкупно 1,5 процентни поени.

„Се чини дека сите се фокусирани на тоа што ФЕД може да направи или не, имајќи предвид дека ја започнавме годината со очекувања дека каматните стапки ќе се намалат можеби дури шест пати, а сега тие очекувања паднаа на едно или две намалувања. рече тој, Силас Мајерс, управен директор во Mar Vista Investment Partners.

И на европските берзи минатата недела тргувањето беше претпазливо, па индексите се лизнаа од рекордните нивоа што ги достигнаа пред една недела. Лондонски FTSE загуби 0,2 отсто минатата недела, на 8.420 поени, додека франкфуртски DAX падна за 0,4 отсто, на 18.704 поени, а париски CAC падна за 0,6 отсто, на 8.167 поени.