Ворен Бафет го победува пазарот оваа година

67

Инвеститорите ширум светот се обидуваат да ги прилагодат своите портфолија за да се справат со големите зголемувања на каматните стапки од страна на Федералните резерви, Европската централна банка, Банката на Англија и другите централни банки оваа година. Но, Ворен Бафет нема за што да се грижи.

Се чини дека „Чудото од Омаха“, како што го нарекуваат, ќе го има последното смеење оваа година. Акциите на неговата компанија Беркшир Хатавеј пораснаа за 5,5% од почетокот на годината. Во исто време, берзанскиот индекс S&P 500 падна за повеќе од 15%.

На Бафет му помогна фактот што Беркшир има голем удел во нафтената компанија Шеврон, која е најдобрата акција на Dow Jones  оваа година со добивка од речиси 50%. Беркшир, исто така, поседува огромен удел во Occidental Petroleum, чии акции се зголемија повеќе од двојно оваа година…што го прави најголемиот добитник во S&P 500.

Наклонетоста на Бафет за големи потрошувачки акции, исто така, му послужи добро во 2022 година. Беркшир има големи удели во Кока-Кола и Крафт Хајнц, секој зголемен за околу 10% оваа година.

Беркшир огромниот конгломерат кој поседува компании кои се движат од Geico и Burlington Northern Santa Fe Railroad до потрошувачки брендови како Dairy Queen, Fruit of the Loom и Duracell, исто така се одржа релативно добро во текот на бурната година за економијата и пазарите.

Компанијата забележа нето загуба во првите три квартали од 2022 година поради падот на вредноста на другите врвни инвестиции како што се Apple, Bank of America и други финансиски акции, но основните деловни единици на Berkshire Hathaway само растат.