Вработените во Амазон подготвуваат генерален штрајк за Црн петок

96

Вработените во Амазон ширум светот се подготвуваат за штрајк за „Црниот петок“, првиот петок по американскиот празник Денот на благодарноста, со цел да ги подобрат условите за работа и да побараат поголема одговорност од раководните лица на компанијата.

Штрајкот ќе биде организиран во повеќе од 20 земји како дел од кампањата „Make Amazon Pay“ предводена од коалиција од 70 синдикати и организации, вклучувајќи ги Greenpeace, Okfam и Amazon Vorkers International.

Барањата што се бараат во оваа кампања вклучуваат зголемување на платите, подобра безбедност на работното место и „суспендирање на строгиот режим на продуктивност и надзор што Амазон го користеше за да ги притисне работниците“. Се очекува да протестираат вработените од сите сектори.

Во барањата на кампањата се наведува дека Амазон не е сам во овие лоши практики, туку е во центарот на неуспешниот систем кој води до нееднаквост, климатски колапс и демократски пад.

„Пандемијата откри како Амазон го става профитот пред работниците, општеството и нашата планета… Амазон зема премногу, а враќа премалку. Време е да го натераме Амазон да плати“, се вели на веб-страницата на кампањата.

Портпаролката на Амазон, Кели Нантел, рече во изјавата дека компанијата „иновира и инвестира значително“ во неколку категории на кои се однесува кампањата, како што е посветеноста на климатските напори за постигнување нето нула емисии на јаглерод до 2040 година и за подобрување на конкурентните плати и бенефиции. „Овие групи претставуваат различни интереси, иако не сме совршени во ниту една област, ако објективно погледнете што прави Амазон во секоја од овие области, ќе видите дека ние многу сериозно ја сфаќаме нашата улога и нашето влијание“, рече Нантел.