Вработените во Google не смеат да користат Zoom

49

Апликацијата Zoom, којашто обезбедува услуги за видео конференции, е голем победник во кризата со коронавирусот, но се појавија сомнежи за заштита на податоците.

За неколку недели, бројот на корисници на видео услугата скокна од 10 милиони на 200 милиони на ден, но Google го блокираше софтверот на оваа апликација на компјутерите на своите вработени откако стана познато за проблемите со безбедноста и заштитата на податоците.

“Програмата за работна површина не ги исполнува безбедносни барања на Google“, изјави портпаролот на веб страницата Buzzfeed. Но, како што се речен вработените и понатаму може да го користат Zoom приватно во својот веб-прелистувач или на паметните телефони и таблети.

Zoom, првично наменет за употреба во компаниите, сè повеќе се користи во кризата од коронавирусот не само за домашна работа, туку и за приватни видео разговори, лекции… Дневниот број на корисници скокна од 10 милиони во декември на неодамнешните 200 милиони.

Истовремено, се појавија проблеми, на пример во преносот на некои податоци на Facebook или т.н. зумирање во кое неовластени лица се бираат на состаноци. Покрај тоа, шифрирањето е помалку конзистентно отколку што тврди Zoom.

Од таа причина, акционер во американската држава Калифорнија во вторникот поднел тужба.

Google се натпреварува со Zoom со помош на услугите на Meet. Оваа услуга секој ден добива повеќе од два милиони корисници, изјави менаџер на Google за технолошкиот веб сајт CNET.

Фото: Pixabay