Вработеноста во секторот обновливи извори на енергија е зголемена за 5,8 отсто

13

Според податоците на Меѓународната агенција за обновливи извори на енергија (ИРЕНА), вработеноста во секторот за обновливи извори на енергија ширум светот се зголемила за 5,8 отсто на 12,7 милиони минатата година.

Извештајот ИРЕНА во соработка со Меѓународната организација на трудот (МОТ) ја покажа способноста на обновливите извори на енергија да отвораат работни места и во исто време да ги исполнат климатските цели и покрај негативното влијание на пандемијата Ковид-19, јавува Anadolu Agency.

Извештајот откри дека пандемијата на корона вирусот предизвика одложувања и прекини во синџирот на снабдување, што влијаеше на работните места, односно на бројот на вработени по сегменти.

Вработеноста во течните биогорива е намалена бидејќи побарувачката за транспортни горива е намалена. Извештајот покажа дека и продажбата на соларно осветлување претрпе, но компаниите успеаја да ги ограничат загубите на работни места.

Секторот за сончева и ветерна енергија продолжи да го води глобалниот раст на вработеноста во обновливите извори на енергија, со вкупно 4,2 милиони и 1,3 милиони работни места, соодветно.

Кина го предводи патот како земја со најмногу вработени во овој сектор со вкупно околу 5,3 милиони работници, а потоа следи Бразил со 1,27 милиони. Европската унија има вработено 1,24 милиони, а потоа следат Соединетите Американски Држави и Индија со 923.000 и 863.000. Во ЕУ, Германија имаше значителни 352.000 работни места.