Вработувањето во САД забрза на крајот на 2023 година

16

Вработувањата во САД се забрзаа во декември, повторно предводени од државните служби и здравствениот сектор, но беа малку под месечниот просек во 2023 година, објави Министерството за труд.

Во декември, 216.000 нови работни места беа отворени во најголемата светска економија, по ревидираните 173.000 во ноември и 105.000 во октомври.

Најголем дел од новите работни места беа отворени во владините служби и здравството.
Новите податоци покажуваат дека во претходните два месеци, работодавачите таму отвориле 71.000 работни места помалку отколку што покажаа претходните проценки на министерството.

Во 2023 година бројот на вработени се зголемил за 2,7 милиони, а во просек месечно се отвораат 225.000 нови работни места. Бројките покажуваат значително влошување во однос на 2022 година, кога беа вработени 4,8 милиони работници, со месечен просек од речиси 400.000 нови работни места.

Најмногу нови работни места беа отворени во декември во владините служби и здравствената заштита, а работодавачите во секторите за социјална заштита и градежништво исто така ги зголемија своите вработувања. Нето приватниот сектор отвори 164.000 нови работни места, а државата 52.000, покажуваат податоците на министерството.

Минатата година просечно се отвораат 56.000 нови работни места во државните служби месечно, речиси двојно повеќе од месечниот просек во 2022 година, што беше нивен месечен пораст во нето завршената година.

Намален е бројот на вработени во секторот транспорт и складирање, за 23 илјади. Во споредба со врвот на вработеноста во тој сектор во октомври 2022 година, нивниот број е намален за 100.000, велат од Министерството.

Стапката на невработеност во декември не бележи значителни промени во однос на ноември и се задржа на 3,7 отсто, а непроменети се околу 6,3 милиони невработени. За споредба, на крајот на 2022 година изнесуваше 3,5 отсто, со приближно 5,7 милиони невработени, според извештајот.

Просечната саатница е зголемена за 0,4 отсто во однос на ноември, на 34,27 долари. Во однос на крајот на 2022 година е зголемена за 4,1 отсто.