Вредноста на биткоинот нагло порасна

39

Од најниското ниво во ноември 2022 година, Биткоинот сега е зголемен за 19,51 отсто. Затоа многумина го поставуваат прашањето дали оваа криптовалута се разбуди од сон? Денеска се тргува по цена од околу 21.400 долари.

Имено, биткоинот минатата година беше во исклучително тешка позиција, пишува Дневник.хр.

Рецесијата и кризата на доверба во криптовалутите ги принудија трговците да продаваат биткоин и да инвестираат во постабилни средства.

Во текот на изминатата година, Биткоинот падна за 57,53 проценти. Колапсот на FTX, една од најголемите платформи за тргување со криптовалути, и апсењето на нејзиниот извршен директор, доведе до тоа некои аналитичари да го предвидат крајот на криптовалутата.

Сепак, некои експерти истакнуваат дека овие предвидувања не се релевантни. Во 2014 година, Mt Gok беше најголемата платформа за тргување со криптовалути која управуваше со 70 проценти од сите трансакции со Bitcoin. До крајот на февруари 2014 година, Гок поднесе барање за стечај поради наводи за измама. Тоа не го спречи Биткоинот да се врати.