Вредноста на доларот продолжи да паѓа

41

Доларот продолжи да паѓа во првата недела од мај на светите валутни пазари.
Тој падна во седум од последните осум недели, бидејќи инвеститорите ја факторизираат цената на американската валута веројатноста ФЕД да го паузира дополнителното зголемување на каматните стапки на следната седница и да почне да ги намалува во втората половина од годината.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на американската вредност во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела ослабна за 0,36 отсто, на 101,28 поени.

Истовремено, доларот стагнираше во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1.102 долари.

Курсот на доларот во однос на јапонската валута минатата недела ослабе за еден процент, на 134,83 ​​јени.

Во средата ФЕД ја зголеми основната каматна стапка за уште 0,25 процентни поени, на опсег од 5 до 5,25 отсто, што е највисоко ниво на каматни стапки од 2007 година.