Вредноста на Ферари надмина 50 милијарди евра

9

Ферари сега е повредно на берзата во Милано од неговата поранешна матична компанија Stellantis. Цената на акциите на италијанскиот производител на спортски автомобили се зголеми за 34 отсто оваа година и изнесува 53,9 милијарди долари (50 милијарди евра).

Ферари објави рекордни испораки на возила од 13.221, за разлика од 11.155 модели во 2021 година. Нето добивката од 1,024 милијарди долари (939 милиони евра) е исто така повисока од кога било по минатогодишната бројка од 909 милиони долари (833 милиони евра), пренесува Јутарњи лист.

Во тоа време, италијанскиот производител на спортски автомобили предвиде дека ќе има уште подобри резултати во 2023 година со проценети нето приходи од 6,224 милијарди долари (5,7 милијарди евра).

Во првиот квартал од 2023 година, Ферари испорача 3.457 возила, што е за 9,7 отсто повеќе од истиот период во 2022 година. Производителот на автомобили известува дека неговите нарачки се доволно полни за да ги држи полни рацете до 2025 година.

Ферари до крајот на годината ќе претстави три модели.