Вредноста на фрлената храна во светот е 230 милијарди долари годишно

7

Поразителен факт е дека секоја година на глобално ниво, повеќе од една третина од произведената храна, приближно 2,5 милијарди тони, завршува во ѓубре. Една третина од оваа загуба се јавува во производството, а вкупната вредност на изгубената храна е 230 милијарди долари, според Бостон консалтинг груп.

Од друга страна, размерите на глобалната криза на глад и неухранетост се зголемуваат. Според Светската програма за храна (WFP), повеќе од 345 милиони луѓе во светот се соочуваат со висок степен на несигурност во храната во 2023 година, што е повеќе од двојно повеќе од бројот за 2020 година. WFP истакнува дека ова претставува неверојатен пораст од дури 200 милиони луѓе во споредба со периодот пред пандемијата на корона вирусот.

Според Greenly Earth, нивото на отпад од храна на глобално ниво се очекува да се зголеми за уште една третина до 2030 година.

„Глобалниот отпад од храна е сеприсутно прашање кое започнува за време на земјоделското производство и продолжува сè до депонијата. Повеќе од 30 проценти од храната се губи или се троши секоја година. Оваа бројка е уште поимпресивна со оглед на големиот број гладни луѓе во светот. Потрошената храна не само што е неефикасна, туку го покренува и прашањето за социјалната правда. Во исто време, отпадот создаден од фрлената, неискористена храна има големо влијание врз животната средина. Тоа предизвикува ефект на стаклена градина, а воспоставувањето безбедност на храната е многу важно прашање во зачувувањето на животната средина“, изјави Greenly Earth.

Големите претпријатија, компании, стартапи, непрофитни организации ширум светот на прашањето за храната гледаат можност во смисла на намалување на штетното влијание врз животната средина. Отпадот од храна ги зголемува трошоците, што не е во интерес на компаниите. Во исто време, бизнисот може да се подобри со креативни решенија, односно најдобар начин да се искористи вишокот храна и да се претвори во нова вредност.

Така, се препорачува да се донира во локалните банки за храна, потоа да се собере отпадот од храна и да се претвори во биогас, како и еден вид стартап во однос на добавувачите.

Практичен пример е компанијата Fruitleather од Ротердам, која произведува веганска кожа од непродадено овошје.

Greenly Earth советува дека е многу важно колку храна работодавците нарачуваат за вработените бидејќи важно е таа да не се фрла, туку да се користи како оброк.

Катастрофален глад и потрошена храна
Речиси милион луѓе ширум светот се борат да преживеат во катастрофален глад, односно на работ од глад. Ова е десет пати повеќе од пред пет години, што е алармантно брз раст и бара итен одговор, предупредува WFP.

„Глобалната заедница не смее да го пропушти своето ветување дека ќе стави крај на гладот ​​и неухранетоста до 2030 година. WFP се соочува со повеќе предизвици, бројот на акутно гладни луѓе продолжува да расте со темпо што е малку веројатно да ги задржи средствата подеднакво достапни, додека трошоците за испорака на помош во храна се на највисоко ниво бидејќи цените на храната и горивото се зголемија“, посочува Организацијата.