Вредноста на извозот на шкотско виски во 2022 година за прв пат надмина шест милијарди фунти

28

Поради закрепнувањето по завршувањето на пандемијата Ковид-19, шкотската индустрија на виски забележа значително зголемување на извозот на овој популарен алкохолен пијалак минатата година. Вредноста на извозот на шкотско виски за прв пат надмина шест милијарди фунти минатата година, а азиско-пацифичкиот регион ја замени ЕУ како најголем пазар за продажба, објави Здружението на шкотско виски.
Според податоците на здружението, извозот на шкотско виски минатата година е зголемен за 37 отсто на 6,2 милијарди фунти (седум милијарди евра). Тоа е 1,68 милијарди фунти повеќе отколку во 2021 година и 1,28 милијарди фунти повеќе од годината пред пандемијата во 2019 година.

Продажбата во Тајван, Сингапур, Индија и Кина значително се зголеми минатата година, го резимираше германската новинска агенција dpa извештајот на здружението.

Во однос на количината на продадени пијалоци, Индија го престигна претходниот лидер, Франција. Минатата година во Индија беа испорачани 219 милиони шишиња од 0,7 литри, во споредба со 136 милиони претходната година. Шкотите очекуваат уште поголем раст на извозот во оваа земја поради преговорите за Договорот за слободна трговија меѓу Велика Британија и Индија. Минатата година во Франција беа извезени 205 милиони шишиња виски (176 милиони во 2021 година).

Германија и натаму е меѓу десетте најголеми увозници. јас скоч. Вредноста на извозот во најголемата европска економија лани изнесува 202 милиони фунти (228,66 милиони евра) и е зголемен за 36 отсто. Обемот на извозот на шкотско виски во Германија се зголеми за 48 проценти на 67 милиони шишиња од 0,7 литри во 2022 година.

Според претседателот на здружението, Марк Кент, закрепнувањето на индустријата за шкотско виски во 2022 година, меѓу другото, придонесе и за повторно отворање на угостителските објекти на клучните светски пазари. Тој го нарече фактот дека индустријата ја надмина границата од шест милијарди фунти за прв пат глобална успешна приказна со која тие со право можат да се гордеат.

Фото: Pixabay