Вртоглави суми: 50 најголеми доверители бараат речиси 3,1 милијарди долари од пропаднатиот FTX

29

Неуспешната платформа за тргување со дигитални криптовалути FTX објави дека на нејзините 50 најголеми доверители им должат речиси 3,1 милијарди долари.

На групата од 10-те најголеми доверители и должат околу 1,45 милијарди долари, истакнаа во поднесокот до судот од саботата, без да именуваат имиња.

FTX поднесе барање за заштита на доверителите пред американскиот суд откако во паника трговците повлекоа милијарди долари од платформата за неколку дена, а конкурентот Binance се повлече од договорот за финансиска помош.

Стечајната постапка опфаќа повеќе од сто илјади доверители, но бројката може да надмине милион, бидејќи FTX побара од членовите на групата да не ги поднесуваат списоците на големите доверители одделно, туку да ги комбинираат во заедничка листа, се наведува во поднесокот.

Групацијата во саботата објави дека започнала стратешки преглед на своите глобални средства, додавајќи дека се подготвува да продаде и реорганизира некои бизниси.

Сослушувањето за првичните предлози на FTX е закажано за вторник наутро пред американскиот судија за стечај, според посебната судска пријава.

FTX е основан во 2019 година, а минатата година имаше повеќе од милион корисници, заземајќи ја третата позиција во рангирањето според вредноста на трансакциите во криптовалути. Во јануари оваа година неговата пазарна вредност беше проценета на 32 милијарди долари.

Нејзините приходи се зголемија од 10 милиони долари во 2019 година на 1 милијарда долари во 2021 година и обработија околу 10 отсто од глобалните трансакции со криптовалути оваа година, покажа поднесувањето во септември.

Неговото лого можеше да се најде на спортските сали во Мајами и на дресовите на клубовите во американската безбол лига, а го промовираа ѕвезди како Том Брејди и Жизел Бундхен.

Основачот на FTX, Сем Бенкмен-Фрид, беше редовен посетител на Вашингтон, донирајќи милиони долари на политичарите и лобирајќи во Конгресот за прашања поврзани со пазарите на криптовалути, забележува Ројтерс.