Вуд: Огромните залихи на трговците можат да ги намалат цените

52

Огромните залихи на големите трговци на мало, како што се Walmart и Target, во комбинација со влошувањето на расположението на потрошувачите во Соединетите држави, навестуваат помала инфлација на хоризонтот, рече Кејти Вуд, шеф на Ark Investment Management, цитирана од Bloomberg.

Вуд одговори на објавата на извршниот директор на Twitter, Елон Маск, велејќи дека неодамнешното забрзување на инфлацијата се должи на владиниот стимул како одговор на пандемијата, иако брзината на циркулацијата на парите остана константна.

Таа рече дека потрошувачите „се бунтуваат против губењето на куповната моќ“ со намалување на трошоците. Таа додаде дека шоковите во синџирите на снабдување поврзани со забрзувањето на инфлацијата можеби биле предизвикани од прекумерните нарачки од компаниите.

Вуд истакна дека акциите на Walmart се зголемиле за 33% номинално на годишно ниво, а на Target – за 42%. „Во моите 45 години во овој бизнис, никогаш не сум видела таков пораст на залихите“, рече таа.

„Верувам дека по изедначувањето во последните две години, циркулацијата на парите ќе се врати на падовите што започнаа во 1997 година и се забрзаа за време на коронавирусот. „Драматичното влошување на расположението и трошењето на потрошувачите во последните неколку месеци го поддржува овој став“.

Според неа, постои дури и можност за дефлација, со оглед на намалениот раст на паричната маса до ниски едноцифрени вредности на годишно ниво во изминатите неколку месеци. „Ако понудата на пари се намали, ќе се соочиме со ризик од дефлација на цените“, рече Вуд.

„Според ова гледиште, своповите за неисполнување на кредити – цената на осигурителните полиси против неисполнување на обврските, како што ја мери Markit – се зголемуваат, кривата на принос се израмнува – предвидувајќи разочарувачки раст и/или помала инфлација – а цените на акциите ќе паѓаат“, рече Вуд.

Таа, исто така, ја коментираше политиката на Федералните резерви, истакнувајќи дека централните банкари веројатно ги проценуваат краткорочните превирања во синџирот на снабдување, што можеби е предизвикано од прекумерна понуда и доведе до рекордни залихи во Walmart и Target.