VW потврди дека новата фабрика ќе се гради во Шпанија

32

Регионот Валенсија во Шпанија е избран за следната фабричка локација за европската мрежа на батерии на VW Group.
Производителот на автомобили во средата објави дека во 2026 година во Сагунто ќе се отвори фабрика со повеќе од 3.000 вработени.

Проектот начелно беше најавен минатата пролет, но Фолксваген сакаше да го процени нивото на политичка поддршка пред да донесе конечна одлука.

Беше најавено дека во целиот проект ќе бидат инвестирани околу 10 милијарди евра (10,9 милијарди долари).

Групацијата веќе започна да ангажира квалификувани работници