VW смета на јагленот за заштита на производството

16

Херберт Дис, извршен директор на Volkswagen AG, предупреди дека транзицијата од руската енергија не се случува доволно брзо за да го заштити германскиот производител на автомобили од ненадеен прекин на снабдувањето со природен гас.

VW ќе ја задржи можноста да користи јаглен наместо гас за своите електрани поради зависноста на Германија од рускиот увоз, рече Дис на Економскиот форум во Катар.

Иако е постигнат напредок во набавката на течен природен гас од САД и други земји, изградбата на потребната инфраструктура ќе потрае, пренесува Блумберг.

„Веројатно не оди доволно брзо. „Долгорочно, сигурен сум дека ќе станеме независни од рускиот гас“, изјави директорот на Фолксваген.

Дис воведе големи промени во VW за да ја предизвика Тесла како водечки производител на електрични возила. Германската компанија претстави нови модели на возила на батерии.