Walmart е најголемата компанија во светот според приходите: Кој друг е во Топ 10

54

Волмарт е најголемата светска компанија според приходите деветта година по ред и по 17-ти пат откако магазинот Fortune започна да ги рангира компаниите според големината на овој параметар во 1995 година.

Fortune во средата ја објави својата годишна листа Fortune Global 500, рангирање на најголемите и најпрофитабилните корпорации во светот.

Во 2021 година, бизнисите од сите големини се соочија со пад на приходите поради финансиски проблеми предизвикани од пандемијата Ковид-19. Тие се соочуваат со нови предизвици оваа година, вклучувајќи инфлација, стравувања од рецесија и руска агресија врз Украина.

„Закрепнувањето од најлошите длабочини на пандемијата создаде голем опасен ветер за заработката на најголемите светски компании“, рече уредникот на Fortune, Скот Де Карло во изјавата.

„Вкупната продажба и профит достигнаа рекордни нивоа во фискалната 2021 година за Fortune Global 500“, додаде тој.

Главниот уредник на Fortune, Алисон Шонтел, исто така предупреди на предизвиците што претстојат за компаниите бидејќи глобалната економија забавува.

„За бизнисите од сите големини, следниот тест е да преживеат и да напредуваат во тешки услови како овие, особено ако – или кога – се случи рецесија со непозната должина и длабочина“, рече таа.

Волмарт, најголемиот американски трговец на мало, забележа пад на своите акции минатиот месец, откако компанијата им рече на инвеститорите да очекуваат помал профит до крајот на 2022 година, бидејќи високата инфлација ги ограничува потрошувачите да трошат на дискрециони предмети како мебел и електроника.

Еве ги првите 10 компании на овогодинешното Fortune 500 според приходите:

Walmart(САД)
Amazon (САД)
State Grid (Кина)
China National Petroleum (Кина)
Sinopec Group (Кина)
Saudi Aramco (Саудиска Арабија)
Apple (САД)
Volkswagen (Германија)
China State Construction Engineering (Кина)
CVS Health (САД)