Walmart тестира дрон за правење попис во магацините

17

Walmart

Американската компанија Walmart тестира беспилотни летала за проверка на залихите во магацините, пишува Reuters.

“Уште сме во рана фаза на тестирање и анализирање на тоа како беспилотните летала би можеле да се користат за различни бизнис функции“, изјави заменик претседателот на Wal Mart, Шекар Натајаран.

Дроновите се движат низ магацинскиот простор и снимаат 30 слики во секунда, ги скенираат кодовите и на тој начин прават попис на производите. Еден посебно опремен дрон може за само еден ден да изврши толку задачи колку што би сработил еден вработен за цел месец.