Wells Fargo продолжува со отпуштањата

34

Американската банка Wells Fargo го продолжи прекинот на работните места на почетокот на август, откако привремено го напушти процесот во март поради пандемијата со Ковид-19, одбјави портпаролот на банката.

Wells Fargo уште во јули најави дека ќе започне голема иницијатива за намалување на трошоците во оваа година, бидејќи банката се подготвува за големи загуби од кредирањето, откако пандемијата ја погоди способноста на нивните клиенти да ги покријат своите заеми. Во исто време, банката продолжува да се соочува со потешкотии во врска со низата скандали во 2016-та година што ја чинеа милијарди долари казни и отписи, пренесува Reuters.

Намалувањето на персоналот, затворањето на филијалите и намалувањето на трошоците се трите теми на масата за преговори, велат доверителите.

На почетокот на годината, Wells Fargo објави квартален пад на профитот од дури 55% на 2,55 милијарди долари (или 0,60 долари по акција) од 5,71 милијарди американски долари (или помалку од 1,12 долар по акција) една година порано. За првиот квартал, добивката на банката достигна само еден процент по акција.

Во април, банката соопшти дека ќе го ограничи учеството во програмата за спасување за да ги неутрализира ефектите од коронавирусот врз малите бизниси во САД на 10 милијарди американски долари како резултат на регулаторните ограничувања. На почетокот на 2018-та година, Федералните резерви на САД и наредија на Wells Fargo да ги задржи своите средства под 1,95 трилиони долари додека не го подобри управувањето и контролата на ризикот по бројните скандали. Банката ја започна 2020-та година со околу 20 милијарди американски долари простор под поставениот максимум.

Банката соопшти дека ќе обезбеди бенефиции и ќе помогне да се најдат нови работни места за вработените погодени од отпуштањата.

Фото: Facebook