WGC: Централните банки купиле најмногу злато од 1967 година

17

Во 2022 година, централните банки додадоа неверојатни 1.136 тони злато во вкупна вредност од околу 70 милијарди долари на нивните резерви, што е досега најмногу од 1967 година, објави во вторникот Светскиот совет за злато (WGC).

Податоците на WGC ја нагласуваат промената во ставовите кон златото од 1990-тите и 2000-тите, кога централните банки, особено оние во Западна Европа кои поседуваат многу злато, продаваа стотици тони благороден метал годишно.

Од финансиската криза 2008-2009 година, европските банки престанаа да продаваат и сè поголем број економии во развој, како што се Русија, Турција и Индија, купуваа, пишува Ројтерс, додавајќи дека централните банки сакаат злато затоа што се очекува да ја задржи својата вредност преку турбулентни времиња и, за разлика од валутите и обврзниците, не се потпира на еден издавач или влада.

Златото, исто така, им овозможува на централните банки да ги диверзифицираат средствата како што се американските трезори и доларот.

„Ова е продолжување на трендот“, изјави аналитичарот на Светскиот совет за злато, Кришан Гопаул.

„Можете да видите како инвестираа во она што се случи минатата година. Имавте многу неизвесност и нестабилност на геополитички и макроекономски фронт“, рече тој.

Откупот на злато падна за време на пандемијата на коронавирус, но забрза во втората половина на 2022 година, при што централните банки купија 862 тони меѓу јули и декември, според WGC.

Банките, вклучително и оние од Турција, Кина, Египет и Катар, соопштија дека купиле злато минатата година. Сепак, околу две третини од златото купено од централните банки минатата година не беше јавно обелоденето, објави WGC.

Банките кои редовно не објавуваа информации за промените на залихите на злато се банките на Кина и Русија.

Фото: Pixabay