WhatsApp казнет со повеќе од 270 милиони долари

7

Услугата за пораки WhatsApp на Facebook беше казнета со речиси 270 милиони долари од ирските власти во четвртокот за нетранспарентност во начинот на кој ги користи податоците собрани од луѓе, во случај што е голем тест за способноста на Европа да го спроведе значајниот закон за приватност на податоците.

Одлуката на 265 страници е прва голема пресуда против Facebook според далекусежната Општа регулатива за заштита на податоците,(General Data Protection Regulation – GDPR), тригодишен закон што многумина го критикуваа за неприменување. Ирските регулатори рекоа дека WhatsApp не им е јасен на корисниците за тоа како се споделуваат податоците со другите компании на Facebook, како што се неговата главна социјална мрежа и Instagram.

 

WhatsApp соопшти дека ќе поднесе жалба на одлуката.

GDPR беше прогласен за најсеопфатен закон за приватност на податоци во светот кога беше донесен, а исто така служеше како модел за остатокот од светот да се спротивстави на практиките за собирање податоци на Facebook, Google и други интернет гиганти.