Windows 11 додава функција стара 5 години

38

Microsoft планира да додаде можност за работа со повеќе табови (јазичиња) во еден прозорец на File Explorer на Windows 11. Ова е веројатно една од најочекуваните промени од корисниците на семејството оперативни системи Windows.

Новата функција ја најави корисникот на Twitter по име Рафаел Ривера, кој е развивач на софтвер и член на програмата Windows Insider. Се вели дека иновацијата е достапна во Build 22572 од 9 март 2022 година. Потребни се посебни вештини или алатки од трета страна за да се активира функцијата, бидејќи таа стандардно е скриена од очите на корисникот.

Според „скриншотовите“ објавени од Rivera, лентата со јазичиња се наоѓа на горниот дел од прозорецот File Explorer (стандардниот менаџер на датотеки на Windows) – веднаш над лентата со алатки. Секој таб содржи икона и името на папката отворена во неа. Корисникот може да додаде нов таб со притискање на копчето „+“. Сè уште не е јасно дали е можно корисникот да ги „откачи“ јазичињата, претворајќи ги во посебни прозорци и да ги закачи назад.

Општо земено, можностите за управување со јазичиња во File Explorer се многу слични на оние во современите веб-прелистувачи како Chrome или Firefox. Во однос на пристапот за навигација на голем број отворени јазичиња во исто време, ажурираниот Explorer е сè уште поблиску до прелистувачот Mozilla. Кога отворените јазичиња повеќе не се вклопуваат во прозорец со еден ред, Windows додава нови контроли на почетокот и на крајот на лентата со јазичиња – хоризонтални стрелки за лизгање.

Во официјалното соопштение на Microsoft, посветено на објавувањето на следната компилација на Windows 11 за тестери-волонтери, оваа промена во работата на Explorer не се одразува. Меѓу иновациите што влијаат на менаџерот на датотеки е можноста за отворање на контекстното мени „Прикажи напредни опции“ со десен клик на работната површина или прозорецот Explorer додека го држите копчето Shift.

Интерфејсот со јазичиња е најочекуваната промена во File Explorer. Ова го покажуваат резултатите од гласањето во Центарот за повратни информации на Windows, кој е главната алатка за развивачите на системот да го слушнат гласот на корисниците: речиси 3.300 луѓе досега го поддржаа додавањето на новата функционалност.