Wirecard фалсификувале податоци за клиенти за да добие 900 милиони евра од SoftBank

44

Wirecard фалсификувале податоци за клиентите и лажеле за внатрешни досиеја за да обезбеди инвестиција од 900 милиони евра од SoftBank. Инвестицијата се гледа како гласање за доверба кон германската платежна групација, откако ФТ почна да поставува прашања за нејзиниот бизнис во 2019 година, објави „Фајненшл тајмс“.

Деталите за измамата, кои се во основата на кривичната постапка на обвинителството во Минхен против поранешниот извршен директор Маркус Браун, покажуваат до каде стигнала Wirecard за да обезбеди инвестиција од јапонскиот инвестициски конгломерат.

Поддршката на SoftBank, исто така, му помогна на Браун да подигне уште еден заем од 500 милиони евра во годината пред Wirecard да пропадне во јуни 2020 година, кога призна дека половина од 1,9 милијарди евра корпоративни пари не постојат.

Инвестицијата на SoftBank во конвертибилни обврзници на Wirecard беше објавена во април 2019 година и беше проследена со продажба на обврзници во вредност од 500 милиони евра на други инвеститори. Средствата помогнаа да се одржат операциите на Wirecard, кои интензивно трошат готовина.

И покрај длабинската анализа на договорот, SoftBank беше вознемирен од извештаите на Фајненшл тајмс во април и мај 2019 година, кои известуваа дека Wirecard се потпира на нејасни деловни партнери во Азија.

Повикувајќи се на табела на Wirecard, „ФT“ објави дека три партнери за аутсорсинг во Манила, Сингапур и Дубаи сочинуваат половина од приходите на компанијата и речиси целиот нејзин оперативен профит.

Во тоа време, главниот извршен директор Браун го отфрли извештајот на „ФТ“ како „едноставно лажен“.

Според луѓе запознаени со деталите, SoftBank сè уште бараше да ја види листата на најважните клиенти на Wirecard, кои биле обработувани преку тие аутсорсинг партнери .

Браун првично го одби тоа барање, тврдејќи дека тоа се доверливи деловни податоци, посочиле луѓе запознаени со ова прашање. Како компромис, Браун и Акшај Нахета, тогаш висок извршен директор во технолошкиот инвеститор, се согласија да им дозволат на претставниците на SoftBank да ги прегледаат податоците за клиентите на компјутер во седиштето на Wirecard во Минхен.

Бидејќи трите партнери немале вистински клиенти, вториот по ранг вработен во Wirecard, Јан Марсалек и неговиот колега, составија листа користејќи вистински податоци за клиентите од европските операции на Wirecard, велат запознаени со ова прашање.

Претставниците на SoftBank ја прикажаа лажната листа на клиенти на компјутерски екран во Минхен кон крајот на јули 2019 година, додаваат изворите.

На измамата, за која досега не е информирано, и претходеле многу поголеми напори за фалсификување на податоците за трансакциите од страна на Марсалек и другите за време на специјалната ревизија од KPMG во последните месеци пред банкротот на Wirecard.

На Браун и на уште двајца поранешни директори на компанијата најверојатно ќе им се суди подоцна оваа година под обвинение за измама, нарушување на довербата и манипулација на пазарот.

Браун негира дека сторил нешто лошо и тврди дека и тој бил жртва на измамата.

Шефот на сметководството на Wirecard, Стефан фон Ерфа, кој е обвинет за измама и негира дека сторил нешто лошо, призна дека фалсификувал документи во изолиран случај за време на ревизијата на KPMG.

Обвинителите од Минхен открија дека Wirecard свесно и дал на SoftBank неточни информации, според луѓе запознаени со ова прашање. За време на длабинската анализа, јапонскиот инвеститор исто така инсистирал и добил писмено уверување од Wirecard дека табелите наведени од ФT за аутсорсинг операциите не постојат.

Неколку вработени последователно сведочеа дека табелите се оригинални и дека биле ажурирани од сметководствениот тим на Wirecard повеќе од три години.

Фон Ерфа им кажал на обвинителите во Минхен дека Браун знаел дека табелите се автентични, според луѓе запознаени со предметот.

Портпаролот на Браун во изјавата рече дека извештајот на „ФТ“ за настаните е „лажен“ и „побиен од одбраната на [Браун]“ и дека тие одразуваат „неточно разбирање“ за измамата, бидејќи аутсорсинг партнерите биле вистински и средствата биле присвоени без знаење на Браун.