Xiaomi отвора 700 продавници месечно

8

Xiaomi ја отвори својата 10.000-та продавница Mi Home во Кина оваа недела, што беше потврдено од Лу Вајбинг, потпретседател и шеф на брендот Redmi. Статистиката покажува дека компанијата отвора 700 продавници месечно.

Првата продавница на Xiaomi беше отворена во септември 2019 година, а 1000-тата продавница стана реалност во јануари 2020 година. Интересно е што 5.000-та продавница на компанијата беше отворена во април оваа година.

Излегува дека за нешто повеќе од шест месеци, компанијата отворила 5.000 продавници, што значи дека пушта околу 700 продавници секој месец.

Во првите години по основањето, Xiaomi беше фокусиран главно на онлајн платформата за продажба, но пред неколку години почна активно да гради мрежа на продавници за малопродажба низ целиот свет.

На почетокот на годината кинеската компанија постави нов рекорд со истовремено отворање на повеќе од илјада продавници, кои веднаш се отворија.