Xiaomi патентираше скенер за отпечатоци на цел екран

52

Новите паметни телефони на Xiaomi би можеле да имаат скенер за отпечатоци на цел екран кој ги елиминира неточностите и го забрзува отклучувањето.

Покрај тоа, ова ќе ја минимизира неточноста на корисничкото искуство со тековниот скенер за отпечатоци под екранот. Скенерот за отпечатоци на цел екран нема да бара од вас да допирате и држите одредена локација за читање на отпечатоци. Наместо тоа, корисниците ќе можат да го допираат екранот каде било за да го отклучат телефонот.

Xiaomi не е првиот што ја патентира технологијата за отпечатоци на цел екран. Да потсетиме, Huawei поднесе сличен патент уште во август 2020 година за неколку пазари, вклучувајќи ги Индија, Кореја, Јапонија, Европа, Кина и САД. Инсајдер од кинеската национална база на податоци за патенти потврди дека Xiaomi успешно патентирал нова технологија за скенирање отпечатоци.

GizmoChinа беа првите што го забележаа патентот. Новата технологија им овозможува на корисниците да допрат кој било дел од екранот за да го отклучат телефонот. Постоечкиот скенер за отпечатоци под екранот бара да го ставите прстот на одредена локација за да го откриете вашиот отпечаток. Новата технологија ќе има неколку инфрацрвени LED предаватели на светлина кои ќе бидат достапни под капацитивниот слој на екранот на допир. Покрај тоа, овие инфрацрвени LED предаватели на светлина ќе бидат над обичниот AMOLED екран. Покрај тоа, овие приемници на инфрацрвена светлина ќе бидат поставени над инфрацрвените LED предаватели на светлина.

Овде вреди да се напомене дека гореспоменатите инфрацрвени LED предаватели и приемници на светлина се исклучително важен дел од скенерот за отпечатоци на цел екран. Прво, корисникот ќе треба да го допре екранот со прстот за да го скенира отпечатокот од прстот на екранот. Капацитивниот екран на допир потоа ќе го регистрира допирот, ќе ја провери положбата, а потоа и обликот на прстот. Дополнително, инфрацрвените LED предаватели на светлина ќе испуштаат светлина од екранот, особено во положбата и обликот на прстот. Меѓутоа, другите LED предаватели на светлина нема да емитуваат светлина во овој случај. Откако ќе дојде во контакт со прстот, инфрацрвената светлина се рефлектира назад и допира до примачот на инфрацрвена светлина.

Со други зборови, технологијата ја одредува контурата на отпечатокот од прст користејќи податоци за брзината на инфрацрвената светлина. Потоа се прави споредба помеѓу овие податоци и претходно зачуваните информации за отпечатоци од прст за да се утврди дали корисникот е ист како и регистрираниот. Сега кога овој процес на проверка е завршен, корисникот може да го отклучи паметниот телефон со допирање на кој било дел од екранот.
Како што споменавме, Huawei веќе има поднесено патент за сопствена технологија за отпечатоци на цел екран. За жал, технологијата сè уште е тајна, веројатно поради ограничувањата во снабдувањето на Huawei. Сепак, ќе биде интересно да се види како идните телефони на Xiaomi ја прифаќаат оваа технологија.