Xiaomi започнува со производство на електрични автомобили од 2024 година

15

Извршниот директор на Xiaomi, Леи Џун, објави дека оваа фабрика за смартфони ќе започне со производство на електрични автомобили од првата половина на 2024 година.

Оваа вест прво ја објавија локалните медиуми, па компанијата ја потврди, а потоа маркетинг директорот Занг Зијуан ја потврди веста на јавноста преку Веибо.

Што се однесува до самите автомобили, деталите сè уште не се познати, но се очекува Xiaomi да интегрира и други производи во нив.

Да потсетиме, компанијата во март објави дека во следните 10 години ќе инвестира 10 милијарди долари во нова поделба на електрични автомобили, и веќе го зголемува капацитетот на вработените, иако не се зборува за тоа дали самостојно ќе се произведуваат автомобили или во соработка со други производители.

Патем, Xiaomi е еден од најголемите производители на телефони во Кина, но нивните профитни маржи се многу ниски. Кога на тоа се додава сегашниот недостаток на чипови, профитот на компанијата може брзо да се „стопи“. Електричните возила ќе и дадат на компанијата дополнителен, и што е уште поважно, сигурен извор на приход во наредните години.