Yahoo отпушта 20 отсто од вработените

42

Јаху ќе укине повеќе од 20 отсто од својата работна сила до крајот на 2023 година, елиминирајќи 1.000 работни места само оваа недела, се вели во соопштението на компанијата во четвртокот.
Компанијата за приватен капитал Apollo Global Management купи 90% од Yahoo од Verizon во септември 2021 година. Компанијата имаше околу 10.000 вработени во тоа време, според PitchBook.

Аксиос објави дека повеќе од 1.600 работници ќе ги загубат своите работни места во најновите кратења, што укажува дека сегашниот број на вработени на компанијата е поблиску до 8.000 вработени.

Отпуштањата се дел од пошироките напори на компанијата да ги насочи операциите во рекламната единица на Јаху. Стратегијата на сегментот Јаху за бизнис „се бореше да ги исполни нашите високи стандарди во целиот одбор“, според портпаролот на Јаху.

„Со оглед на новиот фокус на новата група за рекламирање на Yahoo, ќе ја намалиме работната сила на поранешниот оддел на Yahoo за бизнис за речиси 50% до крајот на 2023 година“, изјави портпаролот на Yahoo за CNBC.

Јаху соопшти дека компанијата ќе ги пренасочи напорите кон своето 30-годишно партнерство со Tabool, компанија за дигитално рекламирање, за да ги задоволи рекламните услуги.

Фото: Facebook