Yandex презема дел од Uber во договор вреден 3 милијарди долари

23

Yandex NV купува акции во Uber Technologies Inc. кои се однесуваат на прехранбената технологија, испорака и транспорт, и има опција да го откупи остатокот од нивното заедничко вложување во договор што може да достигне 3 милијарди долари.

Рускиот интернет гигант ќе стане 100% Yandex.Eat, Yandex.Lavka и Yandex.Delivery, како потфат поврзан со самоуправувачки автомобили и беспилотни летала во бизнис од една милијарда долари, се наведува во соопштението, пренесе „Блумберг“.

Исто така, Yandex ќе добие опција да го добие преостанатиот дел од Uber во бизнисот со возење и споделување автомобил.

Двата комитети го одобрија договорот, кој се очекува да биде склучен до крајот на годината.

Yandex се обидува да го купи Uber повеќе од една година, исто како и Yandex.Taxi, бидејќи пандемијата на коронавирус поттикна брз раст на рускиот пазар на снабдување и услуги со храна. Индустријата привлече големи инвестиции од конкурентите, вклучувајќи ја и онлајн продавницата Ozon Holding Plc и најголемата руска банка Сбербанк.

– Ја гледаме трансакцијата како стратешки позитивна, со оглед на зголемената изложеност на растечкиот раст и новите иницијативи – напишаа аналитичарите на Goldman Sachs, Вјачеслав Дегтјарев и Роман Решетњов.

Како дел од договорот, Yandex ќе го зголеми својот удел во заедничкото вложување за возење и споделување автомобил што работи со Uber од 66,5 проценти на 71 проценти, и ќе добие двегодишна опција за повик за стекнување на преостанатиот удел на Uber за уште толку како 2 милијарди долари.

Yandex зајакна за дури 4 проценти.

Уделот во претпријатијата, без бизнисот со самоуправување, вреди 3,1 милијарди долари.

Uber го спои својот бизнис во Русија и соседните земји со локалниот лидер Yandex во договор склучен во февруари 2018 година и вредеше 3,8 милијарди долари. Од договорот, потфатот се прошири и на други бизниси, како што се испорака на храна и автономни возила.