Yerka – велосипед што се распаѓа ако некој сака да го украде

2

yerka-project-bike-designboom01

Група млади велосипедисти го дизајнираа велосипедот којшто не може да се украде, бидејќи доколку некој се обиде да го стори тоа велосипедот ќе се распадне, пишува London Evening Standard.

Велосипедот го доби име Yerka, а специфичен е по тоа што за заклучување ја користи сопствената рамка, па доколку некој се обиде да го украде, Yerka нема да биде во возна состојба.

Штом корисникот сака да го паркира велосипедот, тоа може да го направи покрај некое дрво или столб, така што ќе го извади седиштето и ќе го вметне во посебен дел од рамот на велосипедот, по што Yerka е безбедно заклучен и заштитен од кражби.