YouTube отстранува огромен дел оригинални содржини што сам ги произвел

35

Како дел од лансирањето на услугата YouTube Premium пред повеќе од три години, уникатната претплата на видео услуга на Google понуди гледање содржина без реклами, репродукција на мобилни телефони и при заклучен екран, како и голем број ексклузивни содржини развиени во рамките на YouTube Originals. Бидејќи времето покажа дека гледачите не се премногу заинтересирани да плаќаат претплата за гледање видеа од избрани автори, YouTube полека почна да ги преместува своите оригинали во категоријата „бесплатни“.

Иако YouTube Originals постои долго време, од 2016 година, а компанијата инвестира многу пари во тоа, плаќајќи им на креаторите, па дури и на актери или музички ѕвезди да го направат тоа, сето тоа не им донесе голем успех. Затоа, не е изненадувачки што YouTube Originals ќе биде речиси целосно затворен.

Оваа одлука ја објави бизнис директорот на YouTube, Роберт Кинкл. Тој истакнува дека со текот на годините нивната придружна програма растела, бројот на автори кои добро заработуваат од нивните видеа никогаш не бил поголем, па менаџментот на компанијата одлучил значително да го намали нивниот ангажман во YouTube Originals.

Тоа значи дека во неа ќе останат само програмата „Black Voices“ и „YouTube Kids Funds“, поттикнувајќи содржини што ги промовираат музичките таленти на Афроамериканците и детските програми, додека сите останати ќе ја изгубат финансиската поддршка за создавање оригинална содржина.

Оваа одлука беше придружена со најава дека Сузан Даниелс, актуелната директорка на YouTube Originals, ќе ја напушти компанијата во март.

За оние кои месечно си плаќаат за YouTube Premium, сепак има поголем каталог на музика, уживање во содржина без прикажување реклами и репродукција од заклучени мобилни телефони.