За 10 години ќе има над милијарда корисници на криптовалути

56

За 10 години, ќе има над 1 милијарда корисници на криптовалути ширум светот.

Ова го предвидува извршниот директор на крипто платформата Coinbase Global, Брајан Армстронг, цитиран од Daily Coin.

Во моментов има околу 200 милиони луѓе кои поседуваат криптовалути и дигитални средства. Но нивниот број ќе расте експоненцијално во следните 10 години, според Армстронг.

„Претпоставувам дека за 10 до 20 години, значителен дел од бруто домашниот производ ќе се генерира во крипто економијата“, рече Армстронг за време на разговор со извршната директорка на ARK Investment Management LLC, Кејти Вуд на глобалната конференција на Milken Institute.

И покрај драматичната стагнација на пазарот на крипто во последните недели и падот на биткоинот, кој падна за околу 17% од почетокот на годината, и Армстронг и Вуд продолжуваат да се потпираат на растот на криптовалутите.

„Во случајот на DeFi и следната генерација на Интернет, гледаме дека многу луѓе од финансиските компании се свртуваат кон крипто индустријата. Затоа, тие мора да го сфатат сериозно, или ќе бидат поместени“, рече Вуд.

Извршниот директор на Ark, еден од најголемите акционери на Coinbase, рече дека во моментот постои голема неизвесност околу претстојните регулативи во крипто индустријата во Соединетите држави. Според неа, тоа имало негативно влијание врз пазарот на криптовалути.

Таа, исто така, објасни дека регулаторниот процес во индустријата се развива со побавно темпо отколку на Интернет, додека Армстронг истакна дека станува сè потешко да се „сретне вистински криптоскептик во Вашингтон, ДЦ“.

Истакна дека во главниот град на САД, повеќе од 50% од луѓето го поддржуваат растот на пазарот на криптовалути.