За економистите, рецесијата во еврозоната сега изгледа речиси неизбежна

20

Ризикот од рецесија во еврозоната го достигна највисокото ниво од јули 2020 година, бидејќи расте загриженоста дека зимската енергетска криза ќе предизвика пад на економската активност.

Економистите анкетирани од Блумберг сега ја ставаат веројатноста за контракција во два последователни квартали на 80 отсто во следните 12 месеци, што е повеќе од 60 отсто во претходното истражување. Најголемата економија во блокот и онаа која е меѓу најизложените на намалување на снабдувањето со гас – германската економија – веројатно ќе падне веќе овој квартал.

Домаќинствата и бизнисите во Европа се подготвуваат за можноста за енергетска рационализација откако Русија го прекина снабдувањето со гас и веќе се борат со рекордно високата инфлација и други тесни грла во снабдувањето. Анкетите покажуваат дека активноста се намалува од јули, со неколку добри знаци во блиска иднина.

Се очекува дека инфлацијата ќе достигне врв од 9,6 отсто во последните три месеци од годината, што е речиси пет пати повеќе од целта на Европската централна банка. Испитаниците не гледаат дека се приближува до целта од два отсто до 2024 година.

Иако претставниците на ЕЦБ предвидоа дека економијата на еврозоната ќе стагнира наместо да се намалува, кога ги ажурираа своите ставови овој месец, тие изразија загриженост за растот на регионот и изгледите за инфлација. Претседателката Кристин Лагард и нејзините колеги ги оправдаа големите зголемувања на каматните стапки со решеност да го скротат растот на цените, иако економистите веруваат дека им истекува времето да преземат таква акција, пишува Блумберг Адриа.

Испитаниците сега веруваат дека ЕЦБ предвреме ќе го паузира циклусот на зголемување на каматните стапки, но до февруари ќе ги зголеми каматните стапки на највисоко ниво од два отсто за депозитната стапка. Повеќе од половина очекуваат зголемување од 75 базични поени на следниот состанок на ЕЦБ во октомври.

Главниот економист Филип Лејн минатата недела рече дека невообичаено големото зголемување на каматните стапки на ЕЦБ овој месец е соодветно, истовремено сигнализирајќи дека идните чекори најверојатно ќе бидат помали. Други претставници на ЕЦБ изјавија за Блумберг по последната одлука дека не ја исклучуваат можноста за дополнително зголемување од 75 базични поени.