За Ферари нема криза – силната книга на нарачки навестува добра иднина

33

Ферари очигледно не е загрижен за тековните економски проблеми.
При претставувањето на резултатите од третиот квартал на компанијата пред аналитичарите, главниот извршен директор на Ферари Бенедето Виња истакна дека иако тековните финансиски околности носат „нови предизвици на глобално ниво“, за италијанскиот производител на автомобили и неговите добавувачи, силната книга на нарачки навестува добро во иднина.

Зборувајќи за Ројтерс, Виња рече дека нарачките за Purosangue ги надминале неговите најамбициозни очекувања.

„Исто така сме многу позитивни за следната година“, рече Виња. „Ова е благодарение на книгата за нарачки што ја имаме, која ги вклучува сите производи што ги имаме како и сите региони. Со исклучок на неколку модели, целата наша палета е распродадена“.

Ферари објави приспособена основна заработка во третиот квартал од 435 милиони евра (3,27 милијарди куни), што претставува зголемување од 17 отсто.

Понатаму, испораките скокнаа во сите региони во текот на третиот квартал, делумно благодарение на испораките на 296 GTB и ограниченото издание 812 Competizione.

По успешниот трет квартал, Ферари очекува неговата приспособена заработка пред камати, даноци, амортизација и амортизација да се зголеми на повеќе од 1,73 милијарди евра оваа година, во споредба со претходната проценка од 1,7 милијарди евра до 1,73 милијарди евра.