За иста плата ќе се работи четири дена во неделата – уште една земја ја скратува работната недела

116

По примерот на Исланд и Нов Зеланд, сега и Шкотска воведува четиридневна работна недела.

Вработените во Шкотска наскоро би можеле да работат еден ден во неделата помалку откако тамошниот Институт за јавна политика ја повика владата на премиерот Никола Старџен да ја прошири пробната програма, во која за истата плата ќе се работи четири дена во неделата. Овој повик се базира на истражувањето на Институтот, кое покажа дека дури 80 проценти од работниците се изјасниле позитивно за скратување на работната недела, додека 65 проценти од нив сметаат дека во тој случај би биле поефикасни.

Идејата за четири работни дена во неделата, која претходно ја пробаа некои приватни компании во различни земји, но и владите на Јапонија и Нов Зеланд, го постави прашањето дали работодавачите имаат интерес да прифатат намалено работно време и кој ќе покриваат загуби, доколку ги има.

Логиката на шкотската влада во пилот-програмата, како и оние кои претходно ја тестираа четиридневната работна недела, е дека пократок работен ден или недела ќе ја подобри општата состојба на вработените, така што тие ќе бидат позадоволни и одморени, а со тоа и попродуктивни. тоа дури и нема да биде.

За работодавачите во Шкотска, ова може да се покаже како добар потег, бидејќи ќе им помогне полесно да привлечат работници, бидејќи се соочуваат со зголемен притисок во некои сектори за зголемување на платите и обезбедување подобри услови за работа поради недостаток на работна сила (условувано од Брегзит).

Резултатите од четиригодишната примена на пократка работна недела од Исланд покажуваат дека експериментот бил многу успешен, односно дека продуктивноста останала или на исто ниво, па дури и зголемена. Работниците, исто така, изјавија дека се под помал стрес, дека се чувствуваат поздрави и дека имаат порамномерна врска помеѓу приватниот и деловниот живот.