За кои работи луѓето најмногу лажат во своето CV и за време на интервјуата за работа

98

Дали некогаш сте се фатиле себеси како малку ја разубавувате вистината, а да не зборуваме за „лажење“ при пишувањето на вашето CV?

Веб-страницата ResumeBuilder спроведе анкета меѓу 1.250 Американци со прашањето „што рекле кога барале нова работа“. 27 отсто од нив одговориле дека лажеле на своето CV.

Сепак, најголемата лага се однесува на образованието, каде дури 44 отсто од луѓето изјавиле дека не ја кажуваат вистинската вистина. Годините на искуство се на второ место, додека лажењето за вештините е на третото место.

„Луѓето лажат за време на процесот на вработување кога ги немаат сите потребни вештини, ниво на образование или искуство, но чувствуваат дека можат да разубават или лажат за да ја обезбедат позицијата “, изјави Стејси Халер, главен советник за кариера, пренесува Enterprenuer.

Анкетата покажува дека мажите лажат малку повеќе од жените, односно 71 отсто од нив наспроти 65 отсто од понежниот пол.

Исто така, 30 отсто од испитаниците лажеле за нивната раса или етничка припадност. Причината останува нејасна.

„Потребни се повеќе истражувања за да се покаже зошто избираат погрешно да одговараат на доброволните прашања за самоидентификација. Овие прашања делумно се поставени во апликацијата за да може организацијата да создаде разновидна и правична работна сила. Ако кандидатите лажат, тоа може да ги попречи нивните напори“,  додава Халер.

Дали е во ред да се лаже барем малку?
Лажењето се исплати – буквално, пишува Entrepreneur. Шеесет и пет проценти од испитаниците велат дека лажењето во процесот на вработување им помогнало да добијат поголема плата.

Но, Халер вели дека ако вашиот работодавец ве фати во лага, може да има сериозни последици.

„Како регрутер, ако видам дека некој кандидат лаже во нивното CV или за време на интервју, повеќе нема да работам со нив“, додава таа.