За многу странски инвеститори Полска е најатрактивната земја во Источна Европа

16

Во јануари 2023 година, полскиот премиер Матеуш Моравјецки се појави пред новинарите на Светскиот економски форум во Давос и објави еден вид економска и политичка агенда: „Обновувањето на синџирите на снабдување во Европа, во Централна Европа, е одлична можност за нас. Полска има можност да профитира од тоа, бидејќи ние сме отворени за инвеститори. Тоа е голема работа“, пишува Дојче веле.

Се чини дека „големата работа“ функционира. Во 2022 година, Полска забележа уште еден рекорд со околу 3,7 милијарди евра странски инвестиции. Компанијата Бош сега најавува дека ќе инвестира 250 милиони евра во фабрика за топлинска пумпа во Добромир, Полска. А Mercedes-Benz исто така на крајот на минатата година објави дека ќе произведува електрични комбиња во Полска. Обемот на инвестициите изнесува повеќе од една милијарда евра.

Не само поради ниските трошоци, туку затоа што има квалификувани експерти во Полска, вели Ева Лабно-Фалецка, портпаролка на Mercedes-Benz во Полска. „Се согласуваме дека Полска е атрактивна земја во однос на човечкиот капитал“, додава Лабно-Фалечка.

„Имаме рекорден број студенти. Оваа година имаме речиси 50.000 студенти по информатика. Ниту една европска земја не може да се пофали со такво нешто. Ова сега е многу, многу важно за сите германски инвеститори, вклучително и нас“.

Околу 9.500 компании со најмалку еден германски (со)сопственик се веќе активни во Полска, а бројката расте. Полска е добро поврзана, но е и поевтина производствена локација во непосредна близина на Германија. Сепак, сето она што долго време изгледаше логично, по пандемијата, војната во соседна Украина и високата инфлација во Полска, веќе не е.

Ситуацијата се влоши. И покрај ова, Германската комора за надворешна трговија (АХК) во Варшава добива речиси двојно повеќе барања од заинтересирани компании отколку претходната година. И бидејќи многумина, особено по пандемијата, повеќе не сакаат да се потпираат само на Кина, вели извршниот директор на AHK, Ларс Гутеил.

„Многу компании сакаат да се преселат во посигурни региони во Европската унија и се потпираат на предностите на полските локации: близината до германскиот пазар и релативно голем број работници кои исто така се многу добро квалификувани.

Во студија на неколку германски комори за надворешна трговија, Полска беше најпопуларна за инвеститорите меѓу земјите од Источна и Централна Европа во 2022 година. Не само затоа што ЕУ, како дел од таканаречената регионална конвергенција, понекогаш дозволува големи даночни олеснувања за странските компании.

Грубо кажано: колку е поголема невработеноста и послабата инфраструктура во еден регион, толку повеќе стимулации може да обезбеди една земја како Полска на инвеститорите. Така, структурно послабите региони исто така треба да можат да се прилагодат на просекот на ЕУ.

Како резултат на тоа, се повеќе германски компании се свртуваат кон источна Полска. Секој што сака да гради на запад околу Вроцлав, Познањ или Катовице сега мора да очекува поголема конкуренција – меѓу другото и од Германија. Добро развиениот југозапад од Полска е особено привлечен за германските производители на автомобили поради неговата близина до домашниот пазар, како и со фабриката во Чешка.

На пример, Mercedes-Benz ќе ги произведува своите електрични комбиња во Долна Шлезија. Но, производителите на апарати за домаќинство, електроника, мебел и компании за преработка на метал и пластика, исто така, често ја избираат Полска, тврди AHK.

Во студија на Германските комори за надворешна трговија, Полска беше најпопуларна земја за инвеститори во Источна и Централна Европа во 2022 година, не само поради субвенциите од ЕУ. „Многу е интересно што членството во ЕУ е најпозитивниот фактор со години, а во исто време на локалната економска политика се гледа доста критички“, вели генералниот директор на АХК Гутеил, пренесува пословни.хр.

Околу 150 германски компании беа анкетирани за целите на студијата. Речиси 70 отсто од нив негативно ја оценуваат работата на полската влада, а ниска „политичката и социјалната стабилност“. Политички, работите понекогаш се турбулентни во Варшава, вели портпаролката на Мерцедес-Бенц, Лабно-Фалечка. Но, што се однесува до економијата, соработката е добра. А правната рамка и онака ја дефинира ЕУ.