За прв пат: Се воведуваат туристички такси во Тајланд

73

Тајланд планира да воведе туристички такси за прв пат, а од јуни посетителите кои пристигнуваат со авион ќе треба да платат 8,30 евра, објави Бангкок пост оваа недела, цитирајќи го министерот за туризам Фифат Рачакитпракарна.

Оние кои влегуваат со брод или копно ќе платат 4,15 евра според мерката за која се дискутираше некое време и беше финализирана на состанок на владата. Само посетителите кои не преноќуваат во Тајланд се ослободени од таксата.

Владата вели дека очекува да собере околу 3,9 милијарди бахти оваа година од туристичката такса, која долго време предизвикува критики од туристичките претставници поради стравувањата дека може да ги избрка туристите.

„Надоместокот ќе помогне да се обезбеди подобра грижа за туристите, рече Рачакитпракарн, истакнувајќи дека дел од сумата ќе биде искористена за здравствено осигурување и осигурување од несреќи на гостите за време на нивниот престој.