За прв пат во историјата: Регистрирани се повеќе „електрични“ отколку дизел возила

282

За прв пат во историјата, бројот на регистрации на електрични возила во Европа го надмина бројот на регистрации на автомобили со дизел мотори. За споредба, дизелите сочинуваа 50% од пазарот во 2015 година, а денес само 12%, па се чини дека електричните автомобили наскоро ќе ги надминат сите класични возила со SUS мотори.

Според податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), бројот на нови регистрации на електрични возила во Европската унија за прв пат го надмина бројот на регистрации на дизел автомобили во десетмесечниот период од тековната година. Ова значи дека електричните возила сега се третиот најпопуларен избор зад бензинските и хибридните автомобили.

Минатиот месец, регистрациите на електрични автомобили се зголемија за 36,3% во споредба со октомври 2022 година, на 121.808 единици, додека пазарот на автомобили на дизел продолжи да опаѓа.

Заклучно со октомври, вкупниот број на нови регистрирани ЕВ во ЕУ изнесува 1,2 милиони, што е огромен пораст од 53,1% во однос на минатата година.

Ако го погледнеме периодот во првите десет месеци од годинава, електричните автомобили во Европа заземаат 14% од пазарот. Кога ќе го споредиме овој резултат со „дизелите“, електричните возила прескокнаа една пречка. Од друга страна, дизелите бележат значително намалување во однос на 2015 година, кога бројот на возила со погон на „бензин“ имаше дури 50% од пазарниот удел.

Хибридните автомобили исто така забележаа значителен раст на продажбата. Со 2,2 милиони нови регистрации во ЕУ, во периодот јануари-октомври, „мешани“ регистрирале поголем број регистрации за 29,8% во однос на истиот период лани.

Напротив, популарноста на plug-in хибридите на европскиот континент е во постојан пад поради „пробивањето“ на субвенциите за овој тип возила. Нивната продажба падна на само 72.002 регистрирани единици минатиот месец, што резултираше со пазарен удел од 8,4% на годишно ниво.