За прв пат за време на пандемијата, кириите растат во сите поголеми американски градови

20

Изнајмувањата на станови се зголемија во август во однос на година порано во сите 30 големи градови во Соединетите држави, за прв пат по пандемијата, според новите податоци на компанијата Yardi, цитирани од Блумберг.

Просечното ниво на изнајмување во земјата за семејни згради се зголеми за 10,3% на годишна основа, на 1.539 долари – прв двоцифрен раст од почетокот на статистиката, покажуваат податоците на компанијата за недвижности. Во последните десет години, просечната стапка на раст е 2%.

Годинешниот пораст на трошоците за домување додава нова димензија на дебатата за тоа колку долго ќе трае инфлацијата за време на пандемија, кога има знаци дека се забрзува заедно со растот и другите цени поради коронавирусот, како што се тие на половните автомобили.

Претходно во кризата, работата од дома предизвика одлив од големи градови како Њујорк и Сан Франциско со намалување на цените за изнајмување. Во овие два града, тие остануваат под нивото пред пандемијата, иако сега повторно растат на годишно ниво. Брзината на ширење на делта-варијантата на коронавирусот ги одложува плановите на некои компании да ги вратат вработените во канцелариите и ова може да стане пречка за закрепнување на пазарот за изнајмување.

„Луѓето се враќаат во овие градови, но не на проектираното ниво пред неколку месеци, делумно поради тековната работа од далечина“, велат од Yardi во извештајот.
Компанијата го следи нивото на изнајмување и вработување на 140 пазари.

Имотите за едно семејство купени за инвестициски цели забележаа најголем раст, при што цените пораснаа за 13,9% на годишна основа. Ова се должи на зголемениот интерес на институционалните инвеститори за домување како класа на средства. Yardi посочи дека најверојатно тој ќе се задржи „бидејќи генерацијата Y (родена помеѓу 1980 и 2000 година) достигна возраст за купување“. Компанијата додава дека цените на куќите за едно семејство продолжуваат да бидат над можностите на многумина.

Во градовите како Феникс, Тампа и Лас Вегас, цените за изнајмување се зголемија за околу 20% на годишна основа.

Сепак, Yardi предупреди дека годишните податоци за август се надуени во споредба со минатото лето, кога многу градови се соочуваа со тешкотии. Компанијата додаде дека во некои градови, како што е Сан Франциско, зголемената понуда на нови станови може да го поткопа растот на изнајмувањето.