За само еден ден 200 милијарди долари беа избришани од пазарот на криптовалути

36

Вистински потоп се случи на пазарот на криптовалути на почетокот на мај. Вредноста на биткоинот падна под 26.000 долари, по што следеа и другите криптовалути кои изгубија повеќе од 200 милијарди долари во само еден ден на тргување.

Во еден момент цената на падна на 25.401 долар, најниска во последните 16 месеци, според специјализираниот сајт Coin Metrics.

Се чини дека целиот технолошки балон се надувува со зголемената инфлација, која во април достигна 8,3 отсто во САД, како и со зголемувањето на каматните стапки од страна на американската ФЕД.

Пазарната вредност на биткоинот вчера изнесуваше 565,1 милијарди долари, што е речиси за половина помалку од рекордните 1.124 милијарди од април минатата година, кога цената на биткоинот беше 60.204 долари.

Во тоа време, вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути надмина три билиони долари, додека денес е само 1,26 билиони долари.

За колапсот на криптовалутите придонесе и колапсот на т.н. стабилни криптовалути TerraUSD. Тој е поврзан со доларот, кој треба да обезбеди стабилност на криптовалутите и безбедност на инвеститорите. Сепак, оваа монета е т.н алгоритамски стабилен блок, кој е опремен со автоматски механизам за стабилизација наместо резерви на долари. Така во средата изгуби 30 отсто од вредноста и изнесуваше една третина од доларот, а Луна, криптовалутата за која беше врзана, изгуби дури 99 отсто.

Сопственикот на блокчејнот Terra, на кој работат Луна и TerraUSD, исто така имал како резерва биткоини во вредност од милијарди долари, за кои се шпекулира дека ги продале и ја намалиле нивната вредност, во обид да ја задржи вредноста на својата монета.

Колапсот на Terrа предизвика верижна реакција, па од доларот „полета“ и најголемиот стабилкоин tether и неговата вредност падна од еден на 0,95 долари. За тоа придонесе и стравот на инвеститорите дека нема доволно резерви долари позади врзувањето во случај на напад на паника кај инвеститорите.